Lucifershouders van Djokja zilver

Voor het eerst in al mijn jaren van het verzamelen van lucifershouders van over de gehele wereld heb ik een djokja-zilveren lucifershouder voor een huishouddoos kunnen toevoegen aan mijn verzameling.

Wat is Djokja:
In het tegenwoordige Indonesië liggen een aantal plaatsen waar al eeuwenlang de productie van zilverwerk is geconcentreerd. Een van deze plaatsen was Kota Gede op Java, tegenwoordig Kotagede vlak bij de stad die nu Yogyakarta heet, maar in de koloniale tijd bekend was als Djokjakarta.
Door de eeuwen is er een ontwikkeling gaande in het karakter van de producten uit de zilverwerkplaatsen. Gedurende een bepaalde periode lag de nadruk in Kota Gede op dat soort zilver dat wij djokja noemen.
In het algemeen zou je kunnen zeggen dat djokjazilver zilverwerk is dat door Javaanse zilversmeden in Kota Gede voor de (Indo-)Europese gemeenschap is gemaakt tussen ongeveer 1930 en 1970 en dat herkenbaar is aan de karakteristieke motieven (waarvan de lotusfiguur de belangrijkste is), en dat zijn typische contrast heeft gekregen door het zwarten van het zilver. Bron: www.djokja.nl.

Op onderstaande foto is deze te zien naast een normale uitgave voor een gewoon doosje.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.