Aparte vondst op de verzamelaarsjaarbeurs

Op de verzamelaarsjaarbeurs van zaterdag 22 november 2014 heb ik een huishouddoos gevonden van het 175 jarig bestaan van het Nederlands Israelietisch meisjes weeshuis.

Onderstaande tekst overgenomen van Wikipedia:

Het Nederlands Israëlitisch Meisjesweeshuis was een weeshuis gevestigd aan de Rapenburgerstraat in Amsterdam in de voormalige Jodenbuurt.
Aan de Rapenburgerstraat 171 en 173 staan de twee huizen waarin het Nederlands Israëlitisch Meisjes-Weeshuis gevestigd was van 1861 tot 1943. Dit weeshuis was één van de acht joodse weeshuizen in Nederland. Deze joodse weeshuizen waren te vinden in: Amsterdam, Utrecht, Leiden, Rotterdam en Den Haag.

Aanvankelijk werden de weesmeisjes in Amsterdam opgevangen in gezinnen, deze gezinnen kregen financiële ondersteuning van ‘de Collegie’ een organisatie die zich het lot van de weesmeisjes aantrok en zorgde voor opvang en onderwijs. Dit Collegie bestond al vanaf 1761. In 1861 vond men een weeshuis nodig, dit weeshuis werd gevestigd aan de Rapenburgerstraat. Tot 1930 werden de meisjes opgeleid tot dienstmeisje of naaister, vanaf 1930 kwamen daar opleidingen tot verpleegster, secretaresse en onderwijzeres bij. Het weeshuis werd op 10 februari 1943 ontruimd door de Duitse bezetter.

meisjes weeshuis voorkant

meisjes weshuis achterkant

meisjes-weeshuis zijkant

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.